Трябва ли (и задължително ли е) да шофираме със зимни гуми

Трябва ли да се слагат зимни гуми

Вече знаете, че всички контролни органи започват да провеждат акции по метода "широкообхватен контрол". Проверява се техническата изправност на автомобилите, а същевременно полицейските служители препоръчват на шофьорите какви са необходимите мерки, които трябва да се предприемат във връзка с влошаването на метеорологичните условия - зимни гуми, антифриз, зимна течност за чистачките ...

Такъв тип подсещане и контрол са необходими, но в крайна сметка - всичко опира до опита и съзнанието на шофьорите!

Естествено, че трябва да се подготвим всички, които управляваме МПС-та, и то добре, за настъпващия зимен сезон. Едно от задължителните неща са и гумите. Те трябва да отговарят на всички изисквания, но освен това е добре да бъдат от типа "зимни гуми". В Пловдив, поради това, че сняг не се задържа дълго - може да се избере и опцията "всесезонни гуми", но по правилно ще е "зимни".

Ние НЕ препоръчваме да шофирате изобщо с летни гуми, независимо от дълбочината на грайфера. Те са пододящи за съвсем други температурни режими.

Цените на гумите варират, в зависимост от размера на гумите, но и марката - от около 60 до около 120 лв. Е, има и по-евтини, и по-скъпи. Днес съществуват стотици марки и модели гуми и избора е по-труден, но затова си има специалисти - тези, които се занимават ежедневно с това.

В повечето случаи шофьорите посещават едни и същи сервизи за гуми (вулканизатори) и трябва да се доверят на мнението на майстора и/или търговеца на автомобилни гуми.

Какво, обаче, трябва да знаем:

Повечето хора си мислят, че зимните гуми са предназначени само за сняг и лед, но това не е така. Зимната гума е произведена да работи по-добре и на ниски температури, нещо което вече споменахме. Те имат много повече сцепление и на сухи настилки, основно при температури под 10°C, а при сняг - само те могат да осигурят по-голяма безопасност за Вас, но и за всички останали участници в движението, включително и пешеходците.

Ние препоръчваме да се шофира със зимни гуми през настоящия сезон!