Какво е Грижа за гумите и на какво трябва да обръщаме внимание

Какво е Грижа за гумите

Повечето шофьори не обръщат внимание на своите автомобилни гуми, защото със сигурност не са се интересували какво точно трябва да правят, за да ги поддържат в добро състояние. Именно това се разбира под "Грижа за гумите".

Чрез тези няколко съвета, които сме подбрали за Вас, се надяваме да сме полезни и вие да използвате максимално продължително гумите на своя автомобил. Обобщаваме го кратко и ясно, защото гумите са първото нещо, което поема натоварването на автомобила при ускоряване и намаляне, както и неравностите по пътя.

1. Следете налягането в гумите - изключително е важно както за съхраняване живота им, така и с цел безопасност на пътя. Неподходящото налягане позволява бързото износване на гумата, вкл. неравномерно, т.е. защитния слой (протектора на гумите) може да се износи в краищата или в средата, а това задължително унищожава живота ѝ.

За самото налягане в гумите, обикновено производителите поставят стикер, най-често на шофьорската врата. Обикновено, предни и задни гуми имат различно налягане по каталог, затова първо намерете точните параметри, ако все пак не откриете - доверете се на компетентността на майстора в сервиза за автогуми.

Препоръчваме, налягането да се проверява веднъж месечно или незабавно, ако ни се стори, че нещо не е наред.

Посещавайте винаги сервиз за гуми, на който разчитате, защото както майстора, така и самия манометър, са важни.

2. Още при самата покупка на гумите е важно да обърнете внимание на скоростния и товарния индекс. Обозначени са заедно на самата гума, точно след размера. Пример: 225/55 R 17 101V TL. Естествено е вие да не сте наясно с това означение, но има таблици, които можете да намерите в интернет или най-лесното е да попитате търговеца.

3. Всяка гума има маркер за износване на гумата, който показва минималната дълбочина на грайфера, според производителя, но това не бива да ви подвежда, защото това показва максимално допустимото износване, след което незабавно трябва да се изхвърли. По закон, в България, минималната дълбочина на грайфера е 1.6 мм, но препоръчителната минимална дълбочина за зимна гума е 4 мм, а за лятна - 3 мм.

Успоредно с проверката на налягането на гумите е препоръчително да се направи цялостен оглед - налягане, износване, нараняване на гума, неравномерно износване.

4. DOT - това е означението, което показва седмицата и годината на производство на всяка гума, заедно с кода на производитела и фабриката и идентификационен код.

Препоръчително е, гумите да се използват максимум 5 години, защото освен дълбочината на грайфера, каучука също е важен. Големите температурни амплиатуди, които съществуват у нас между максималните лятни и минималните зимни градуси, слънчевата светлина, натоварването от разнообразието на настилките и други фактори, спомагат за по-бързото изгубване на еластичността на каучука, което намалява драстично неговите защитни свойства.

Извод: Не е нужно да знаете всичко, но за целта е необходимо да имате доверен сервиз!